mi jut róla eszedbe

2010.07.17. 01:55

MI JUT RÓLA ESZEDBE


" Nem vagyok különösebben tehetséges, csak szenvedélyesen kíváncsi."
Einstein

 

Tökéletes szellemi mélyponton ér el a gondolat. A szenvedély teljes hiánya, az önelégült közöny az értelmet is megölni látszik. Végül úgy döntök, ha a kíváncsiság nem elég, hogy írjak, írok mást: nem azt, amit gondolok, nem gondolok semmit, hanem azt, ami az eszembe jut.

Indulatok! Mert mi más is jutna eszembe, mint a szerénység, a derű, meg persze mindennek az ellentettje, a hiúság, az én- és önközpontúság, az európéer kivagyiság, a zsidó-keresztény kultúrkör által kötelezővé tett álszerénység, a képmutatás mind, amerre a szem ellát - pedig hát szánalmas dolog ez a(z ál)szerénység!

Ha nem ő mondaná, már vissza is utalnám kedvenc adomámhoz: Kohn irul-pirulva szabadkozik amint a mennybe magasztalják, mire Grün odaszól: 'Nem vagy te olyan nagy, hogy ennyire kicsi legyél!'

Meg persze más is az eszembe jut. De mennyire, hogy megbolygatja az emlékeimet! A férfi, aki messze, ahol a madár se jár, arról álmodott, hogy álmodott, hogy álomtalanul éljen, ne éljen, csak szuszogjon, mocorogjon, ahogyan szokás, anélkül, hogy a szív megdobbanna, a lélek megrezdülne, hát még, hogy megrendülne!

Neki elhittem, ha mesélt, a szavak mágiáját. Igaznak véltem, hogy közöm van ehhez az emberiséghez (hisz ember vagy, ne vesd meg), és ha nem is a kíváncsiság, de a vágy, hogy találkozzam élővel és holttal, elmondjam egynek és mindenkinek, mert egynek mégsem, hogy élek és ezzel más is így van - valóság volt nekem.

Vagyis hát kíváncsiság. Mi más, mint ösztön, akarat, hogy kitörjünk a várból, amelyet magunk emeltünk, szerelmünk gyermek-énjét falaztuk ebbe az erődítménybe, hogy érezzük, belélegezzük a másikat, az ismeretlent.

Akkor pedig igaza van Einsteinnek. Egyébként sem kerül semmibe elhinni a bizonytalant: bizonnyal százszorta kíváncsibb volt nálunk, cseppet sem kíváncsi nemzedéknél, ha vénségére oly szívesen osztotta meg velünk a gondolatait.

Hirtelen, unokázás és tapétázás között, ennyi jut eszembe. Meg egy  link:

 

http://www.kutatokejszakaja.hu/2010/

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://aletheia.blog.hu/api/trackback/id/tr482156722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása